Křepelčí vejce a jejich využití v kuchyni

O vejcích

Mají také mnoho dobrých nutričních vlastností a jsou doporučovány osobám, které mají alergii na pyl.

Křepelčí vejce jsou malá, s tmavými skvrnami na skořápce. Dosahují průměrné hmotnosti se skořápkou 20-30 gramů a jsou produkována druhem křepelky, která je chovaná jako běžná drůbež na vejce. Vejce bez skořápky má asi 9 gramů a 5 křepelčích vajec vyjde hmotností za jedno slepičí.

V zahraničí je jejich použití mnohem rozšířenější než u nás. Například v Japonsku je konzumují v syrovém stavu. Pro takovou konzumaci jsou vhodná pouze čerstvá vejce z kontrolovaných chovů.

kv

Vejce v kuchyni

Křepelčí vejce lze v kuchyni použít vařená naměkko, natvrdo, smažená, na výrobu dezertů a nudlí. V receptech stačí nahradit 1 slepičí vejce za 5 křepelčích. Pro konzumaci v syrovém stavu se doporučuje dochucení solí a kapkou citronové šťávy.

Domácí kosmetika

Vejce se také používají k výrobě pleťových masek pro zlepšení barvy obličeje a k vlasovým zábalům pro posílení vlasů.

Pozitivní vliv na alergie

Pro lidi s alergiemi na pyl se doporučuje pravidelná konzumace křepelčích vajec asi 20 dní před zahájením pylové sezóny a po celou dobu jejího trvání.

Využití skořápek

Skořápky z vajec se používají k výrobě dekorací, ale dostat obsah vejce ven ze skořápky malým otvorem je věcí cviku a trpělivosti. Je ale poměrně tvrdá a určitě to není nemožný úkol.

Je dobré vědět

Vejce v lednici vydrží minimálně 14 dní. Pokud je chcete vařit natvrdo, stačí vám 3-4 minuty. Pro vejce naměkko potřebujete asi 1,5 minuty.

Křepelčí vejce má velmi tvrdou vnitřní membránu, a proto není snadné je rozbít. Je potřeba si vzít na pomoc nůž a nebát se použít sílu. Pro lepší loupání stačí k vodě na vaření přidat trochu octa.

kv2

Nutriční informace

Křepelčí vejce https://www.onlinechlap.cz/krepelci-vejce-mensi-neznamena-horsi/ jsou potravinou bohatou na fosfor, vápník, draslík, bílkoviny a vitamíny. Obsahují také zdravý cholesterol.

• Doporučují se pro zdravý vývoj dětí a jejich imunitního systému.

• V bílku je obsažený enzym, který zajišťuje ochranu vejce před infekcí bakterií. Tato ochrana se přenáší na konzumenta.

• Lidé pravidelně konzumující křepelčí vejce pozorují jejich vliv na zlepšení nálady.

• Vhodné pro bezlepkovou stravu.

• Ve 100g produktu je 158 Kcal.