Zřejmě se nenajde nikdo, kdo by neznal olivový olej. Je to jeden z nejprodávanějších rostlinných tuků na trhu.

Oleje se nevstřebávají jen trávicím traktem

Panenský olivový olej je oblíbenou pochoutkou v teplé i studené kuchyni. Bez obav s ním můžete ochutit dresink zeleninového salátu, stejně jako osmažit eidam. Obsahuje velmi mnoho cenných výživových složek, které lidskému organismu prospívají, a o olivách a jejich příznivém vlivu na lidské zdraví se můžete dočíst v mnoha laických a odborných článcích.

plody olivovníku

To ale zdaleka není vše, co nám olivové oleje nabízejí, můžeme je využít i jiným způsobem, a to ne docela neznámým. Rádi bychom vám připomněli, že mnoho příznivců již vyměnilo výtažky z oliv za kosmetické a masážní přípravky.

Obrovskou výhodou rostlinných olejů obecně je jejich schopnost pronikat pokožkou do krevního oběhu a skrze játra a další orgány vyživovat všechny tělesné buňky zevnitř. Někteří z vás se totiž mohou domnívat, že pokud se namažeme krémem či emulzí, zasáhne to pouze povrch kůže, případně její hlubší vrstvy, ale to je tak asi vše. To je však velký omyl, protože pokožka je jednou z bran, jimiž do těla dostáváme celou řadu látek. Kupříkladu pokožka dýchá a pohlcuje atmosférický kyslík, kdybychom obalili pokožku celého těla neprodyšným igelitem, udusili bychom se.

olivový olej

Velmi tedy záleží na tom, aby byl olivový olej opravdu kvalitní, a neobsahoval žádné nežádoucí chemikálie a zároveň obsahoval živiny, které by olivy měly mít.

Olivové oleje lisované za studena v BIO kvalitě pak můžeme směle využívat pro různé kosmetické účely, například pro ošetřování pokožky po koupeli v chlorované vodě, jako opalovací krém, jako krém po holení nebo přípravek, který pomáhá proti vysušování povrchu zasažených částí těla při úklidových pracích s různými saponáty a desinfekčními prostředky.