Plastové kontejnery Schoeller Allibert na zeleninu a ovoce mají celou řadu výhod vůči svým konkurentům vyrobeným ze dřeva. Že se kvůli tomu nemusí kácet stromy, je celkem jasné, ale těch výhod je víc.

Plast je zdravotně nezávadný – zdravotní nezávadnost plastu je podmínkou k tomu, aby se v plastových kontejnerech mohlo skladovat a převážet ovoce, zelenina a případně další potraviny či potravinářské výrobky. Tyto materiály by měly mít patřičný certifikát, podobně jako je tomu např. u obalů na pečivo.

sklizeň okurek

Plast je omyvatelný – kdybyste naplnili ovocem dřevěnou bednu, a některé kusy budou natolik měkké, že prasknou, a potřísní svou ovocnou hmotou vnitřek beden, jen stěží se vám podaří udržet přepravku dokonale čistou. Nehoblované dřevěné bedny se zkrátka nedají tak dobře vyčistit, zatímco plastový kontejner bez problémů ano. Plast je omyvatelný, nevadí mu tekoucí voda ani saponáty, můžete na něj vzít hadr, smeták i kartáč, takže nikdo z vašich zákazníků vůbec nepozná, že jste před týdnem měli v kontejneru švestky, zatímco nyní jsou tam jablka.

Dají se stohovat – velkou výhodou plastových kontejnerů je stohovatelnost. Můžete je pohodlně vyskládat v několika řadách nad sebou, čímž lépe vyplníte skladovací prostor, a nebude nutné navyšovat plochu skladů o další čtvereční metry.

karotka ze zahrady

Pevnost a nízká hmotnost – u dřevěných přepravek se můžete setkat s vyšší hmotností, zvláště u větších rozměrů, kde se využívá větší tloušťka dřevěných latí. S těžkou přepravkou se pak hůře manipuluje. Další problém u dřeva je nižší mechanická odolnost, může se vám stát, že pod tíhou nákladu praskne dno, nebo se při zvedání či přenášení utrhnou bočnice nebo se nalomí. Toto by se u plastových kontejnerů stát nemělo. Plastové přepravky by měly být dostatečně pevné a měly by také mít uvedenou maximální nosnost pro skladování a přepravu ovoce a zeleniny.