Celozrnná špaldová mouka obsahuje všechny původní živiny

Nežijeme proto, abychom jedli

„Někdo má rád holky, jiný vdolky“, jistě znáte toto rčení, jež naznačuje „milostný“ vztah jedlíků vůči obsahu jejich talíře, který mnohdy převažuje zájem o druhé pohlaví. Takový jedlík si zpravidla dopřeje pokrm chutný, kdy chuť je na prvním místě, ale s výživovou hodnotou je to mnohem horší. Někteří odborníci na výživu o takových lidech prohlašují, že jsou podvyživení, ačkoli mohou mít kila navíc.

pšenice na poli se sluncem

Podvýživou totiž rozumíme nedostatek živin na buněčné úrovni, buňky pak nejsou schopné přirozené funkce a tělo je naopak zanášeno toxickým odpadem, který se mnohdy ukládá do tukové tkáně. V souvislosti s podvýživou buněčnou hovoříme i o výrobcích z bílé mouky. Ta je zbavena vnějších vrstev (zvláště ta pšeničná a ječná) a na pohled působí velmi čistě a mnohem lépe, než mouka celozrnná. Většina cenných minerálů, vitamínů a vlákniny se však nachází v té odstraněné vnější vrstvě a tím do těla dodáváme pouze část živin – proto onen termín „podvýživa“.

Týká se to většiny běžných pekárenských výrobků v obchodech, jako jsou rohlíky, bulky, housky, bagety, bílý chléb atd. Z bílé mouky se však vyrábí i různé cukrovinky – sušenky, oplatky, crackery, slané tyčinky atd.

pšeničné zrno

Vyměňte bílou za celozrnnou

Celé obilné zrno je skutečný poklad, je v něm obsaženo vše, co lidský organismus využije, a obiloviny také tvoří páteř našeho stravovacího režimu. Nahraďme ve vlastním zájmu bílou mouku např. celozrnnou špaldovou moukou https://www.nakliceno.cz/mouky/spaldova-mouka/, špalda je navíc původní odrůda pšenice, kterou bohužel kvůli vyšším výnosům, a tím pádem z ekonomických důvodů, vytlačila pšenice šlechtěná, s menším obsahem živin.

Z celozrnné mouky se také dají péct chutné výrobky, těch se však nepřejíte kvůli obsahu vlákniny. Vláknina je totiž přirozený regulátor sytosti, což také přispívá k udržení normální hmotnosti, a k lepšímu fyzickému zdraví a psychické pohodě.